Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Tulipa Carneval de Nice

 

Carneval de Nice 1

 

Norsk navn :   Hagetulipan

Syn. :                

Tilhører :         Liljefamilien —  Liliaceae.

 

Den ville tulipanen vokser over et stort område som strekker seg fra det sørlige Europa  og østover gjennom Lille-Asia og Kaukasus til steppeområdene i de gamle Sovjetrepublikkene i Sentral-Asia. Det skal også vokse ville tulipaner enkelte steder i det nordlige Afrika. Kjennetegnet for samtlige vokseområder er en tørr og varm sommer, en kjølig til en kald vinter og en noe fuktig vår. I dag er tulipanen forvillet i de fleste områder med lignende klima.

 

Det finnes trolig over 100 ulike villtulipaner og et ukjent antall hageformer av ulikt opphav. Hagetulipanene er samlet under det latinske navnet Tulipa x gesnerana. Etter hva som fortelles startet bruken av tulipan som hageplante i det Ottomanske riket og den ble raskt meget populær. Det fortelles videre at det omkring 1630 var over 1500 ulike typer til salgs i Istanbul. Den første kjente tulipanen som blomstret i det vestlige Europa skal være en rød tulipan som blomstret i hagen til Johann Heinrich Herwart i Augsburg, Bayern, Tyskland. Planten er omtalt av Conrad Gesner i Catalogus Plantarium som utkom i Zürich i 1561. Den kjente botanikeren Carolus Clusius fikk sin første tulipan omkring 1570. Clusius flyttet fra Wien og til Leiden i Nederland i 1593 og deretter startet det store tulipanhysteriet ( Tulipomania )  som varte fram til 23 februar 1637 da alt kollapset. Tulipaner er i dag inndelt i 15 klasser eller grupper, men antall klasser kan variere. Omkring 1960 var det 23 klasser.

 

Carneval de Nice tilhører klassen/gruppen Doble, sene tulipaner (eller pionblomstrende tulipaner) og ble introdusert i 1953 av det nederlandske firmaet Tubergen. Carneval de Nice er en sport av Nizza og den har vært en populær sort i mange år. Den hører med til standardsortimentet for de fleste løkselgere. I vår hage har Carneval de Nice har vært den suverent beste fylte tulipanen. Våre løk ble kjøpt en gang på 1980-tallet  og siden har den kommet igjen år etter år.

 

Tulipan er en løkplante med en ett-årig løk. Hvert år vokser det ut en til flere sideløk fra den gamle løken.  Det kommer en blomsterstengel fra hver løk. Det er kun de største løkene  som setter blomsterstengel. Den største utfordringen med tulipaner i Norge er å få dyrket fram nye blomstringsdyktige løker. Vår erfaring er at tulipaner bør plantes minst 15 cm dypt. Det har i vår hage gitt færre småløk. Tulipaner har to til fire kraftige stengelsittende blad. Bladene må ikke fjernes før de er gule da de er viktige for neste års blomstring.  Frøkapselen kan med fordel knipes av. 

 

Carneval de Nice blomstrer sein  vår. I vår hage starter blomstringen vanligvis en gang etter 20 mai, men den er i blomst før de andre fylte tulipanene. Blomsten er stor og tett fylt.  Den er lavere enn mange andre, vanligvis knapt 50 cm.  Blomsten er to-farget. Hovedfargen er hvit, men hvert kronblad har rødflammete flekker. Carneval de Nice er en meget pen og iøynefallende tulipan. Vi hadde i flere år en trefarget utgave av Carneval de Nice. Enkelte kronblad var gule ( se bilde nedenfor). Dessverre ble de ødelagt av rådyr.

 

Tulipaner foretrekker ei veldrenert, sandholdig hagejord.  Voksestedet bør få så mye sol som mulig.  Jord med jevn fuktighet i vekstsesongen.  Stående fuktighet må unngås. Voksestedet bør tørke opp i løpet av sommeren. Vi dyrker den i ei nøytral jord med en PH omkring 6,5 – 7,5 og det har gått bra. Voksestedet får noe gjødsel hver høst ei stund før det blir tele. I tillegg er ei lett overgjødsling hver vår fordelaktig.

 

Carneval de Nice er helt hårdfør i vår hage. De store utfordringene har vært å verne løkplantene mot å bli spist. Det er mye hare og rådyr i området hvor vi bor.

 

Carneval de Nice 2

 

 

Tulipa

Planteslekt